Current Cost Support Forum

A support forum for Current Cost users, partners and developers. Covering hardware, software and web.
Site Announcements

The support forum is moderated Monday to Friday, UK time. To submit a support ticket, please email: helpme [at] currentcost .com

It is currently Sat Nov 01, 2014 11:55 am

All times are UTC [ DST ]




Forum locked This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 8 posts ] 
Author Message
PostPosted: Thu Feb 02, 2012 11:32 am 
Offline

Joined: Tue May 31, 2011 8:58 am
Posts: 27
I think there are a couple of threads on here about this but not sure the questions have been really answered. I have 2 points I would like to try and clarify...

1) Use of a OptiSmart for PV systems : The websiter states 'OptiSmart is not compatible with PV/micro generation. It is vital that before purchasing any OptiSmart product you confirm it is compatible with your meter'. Why is this? Most PV systems use simple counters with a flashing light. I understand you cant use the data as a 100% accurate record, thats what the meter is for, but if I want to collect data to 'play' with, can't I use the Optismart connected to my Bridge?

2) OptiSmart compatible Meters : I have a Landis & Gyr E110 meter. Its a very simple watt hour meter with a flashing light. Other Landis & Gyr meters are listed, but not this one. Is there a reason for this? If all the OptiSmart is doing is counting flashes, will it work? Is it just that it hasn't been tested?

Any help gratefully received!


Top
 Profile  
 
PostPosted: Thu Feb 02, 2012 3:37 pm 
Offline

Joined: Sat Apr 16, 2011 1:10 pm
Posts: 328
Location: East Sussex
Looking at the picture at http://www.test-meter.co.uk/products/el ... ion-meter/ I would say it would work but you can always email helpme @ currentcost.com

Assuming your meter looks much the same?

OptiSmart do work on PV but the meter reading feature does not (meter reading does not work for me on a none PV meter either BTW).

My OptiSmart tells me I am making a whole 32 watts at the moment as my three panels are already in the shade at 14:35 :(

Automan.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Thu Feb 02, 2012 10:52 pm 
Offline

Joined: Tue May 31, 2011 8:58 am
Posts: 27
Hi automan. Yes, that's the meter.

One I thing that may be an issue, when the PV is producing, the light blinks, but when the PV s not producing the LED is on solid.

How would the OptiSmart handle this?


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Feb 03, 2012 9:35 am 
Offline

Joined: Sat Apr 16, 2011 1:10 pm
Posts: 328
Location: East Sussex
JetJackson wrote:
Hi automan. Yes, that's the meter.

One I thing that may be an issue, when the PV is producing, the light blinks, but when the PV s not producing the LED is on solid.

How would the OptiSmart handle this?


Yes, that is okay and is exactly the same as my PV meter does with the LED on all night.

Note: When you fit the LED sensor on the meter, make sure you centre the ring around the LED that flashes.

This is my yesterday graph from my 3 x 185watt panels (the drop to zero was me changing a network cable).

Attachment:
File comment: PV Output Using A OptiSmart
PV Output From OptiSmart.jpg
PV Output From OptiSmart.jpg [ 59.36 KiB | Viewed 4978 times ]


Automan.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Feb 03, 2012 1:52 pm 
Offline

Joined: Tue May 31, 2011 8:58 am
Posts: 27
Thanks for the info. Actually, looking the currentcost products page for the Optismart, the image actually looks like an E110!

Image

Image


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Feb 03, 2012 3:39 pm 
Offline

Joined: Tue May 31, 2011 8:58 am
Posts: 27
I've had a reply from Elliot. He thinks it should be fine... So I've ordered.

I will keep you posted!


Top
 Profile  
 
PostPosted: Wed Feb 08, 2012 6:29 pm 
Offline

Joined: Tue May 31, 2011 8:58 am
Posts: 27
So, I received the OptiSmart yesterday and installed it, with a bit of help from the Forum.

First observations are the massive start-up spike when it first started recording data. This is seen best in the pachube graph.

This has obviously affected the accuracy of the readings for today, but the output looks good otherwise on pvoutput.org. It was very cloudy today so rubbish output!


Attachments:
File comment: Startup spike as seen on Pachube
1.png
1.png [ 19.89 KiB | Viewed 4921 times ]
File comment: live output page from pvoutput.org
Image3.jpg
Image3.jpg [ 71.56 KiB | Viewed 4921 times ]
Top
 Profile  
 
PostPosted: Thu Jun 14, 2012 4:39 pm 
Offline

Joined: Thu Jun 14, 2012 4:35 pm
Posts: 1
I'm looking at the same setup ..

At this time I've got all rounting via PVBean Counter ..

I'd rather set-up over the CC Bridge & Optismart so I don't need the PC on all day .

Did the E110 work ok ?
How do you config the Optismart as production vs consumption ?
Going via parachute do you need to buy extra channels ? Any guide as to Parachute to PVoutput config or is it streightforward ..

Many thanks Peter


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Forum locked This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 8 posts ] 

All times are UTC [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group